Tietoa koronaviruksesta

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut COVID-19-koronavirusepidemian pandemiaksi. Määritelmä tarkoittaa, että tauti on levinnyt laajoille alueille eri puolilla maailmaa.

Tiedotamme ja julkaisemme tällä sivustolla viranomaistiedotteita aiheeseen liittyen. Katso erillinen sivupalkki Linkkejä.

Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä. Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä. Laajamittainen koronavirustestaus sekä korona- rokotukset aiheuttavat viivettä osassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Päijät-Soten alueella epidemia on palannut perustasolle muualla paitsi Lahden kaupungin alueella, missä epidemia on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Yhtymä suosittelee etätyötä niissä tehtävissä, joissa sen tekeminen on työtehtävät huomioon ottaen mahdollista. Lisäksi edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Katso alueelliset suositukset tästä linkistä.


Koronavilkku

Päijät-Sote suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista, koska sen käytöllä voimme yhdessä estää koronaviruksen leviämistä. Koronavilkku-sovellus ilmoittaa koronavirustartunnalle altistumisesta. Sovellus huomioi lähelläsi olevia puhelimia, joihin on asennettu sama sovellus. Jos aiemmin kohtaamasi henkilö ilmoittaa tartunnastaan Koronavilkun avulla, saat ilmoituksen altistumisesta. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Tutustu sovelluksen käyttö- ja latausohjeisiin: koronavilkku.fi.

Koronavirusrokotteet

Kaikki 5 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten. Ajantasaista tietoa rokotuksista ja ajanvaraus löytyy tästä linkistä (Päijät-Sote).  Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujen kautta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Rokotusaikataulu riippuu rokotteiden saatavuudesta ja THL:n linjauksista.

Hoitoonhakeutumisohje

Lievissä oireissa kotihoito

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Päivystysapu puhelimitse

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Päivystysavun numerossa 116117 toimii takaisinsoittopalvelu. Numeroon soitettaessa on tärkeää malttaa odottaa, että puhelu ohjautuu vastaajaan, jolloin soittajan numero rekisteröityy takaisinsoittopalveluun. Hätänumeroon 112 tulee soittaa ainoastaan hätätapauksissa.

Jos menet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Yleistä tietoa koronaneuvontanumerosta

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa parhaiten valtakunnallisesta, maksuttomasta neuvontapuhelinnumerosta 0295 535 535. Neuvonta on auki arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Valtakunnallinen neuvonta palvelee myös tekstiviestein henkilöitä, jotka kuulovamman tai muun syyn vuoksi eivät voi käyttää puhelinta.

Riittävä hygienia ensiarvoisen tärkeää

  • Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.
  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
  • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Päivitetty 11.4.2022