Tietoa koronaviruksesta

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut COVID-19-koronavirusepidemian pandemiaksi. Määritelmä tarkoittaa, että tauti on levinnyt laajoille alueille eri puolilla maailmaa.

Tiedotamme ja julkaisemme tällä sivustolla viranomaistiedotteita aiheeseen liittyen. Katso erillinen sivupalkki Linkkejä.

Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä. Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä. Laajamittainen koronavirustestaus aiheuttaa viivettä osassa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue on leviämisvaiheessa. Koronatilanne on paikoin heikentynyt nopeasti massatartuntojen myötä. Tämän vuoksi yhtymän alueella pidetään toistaiseksi voimassa leviämisvaiheen rajoitukset ja muut toimenpiteet.

Yhtymä suosittelee etätyötä niissä tehtävissä, joissa sen tekeminen on työtehtävät huomioon ottaen mahdollista. Lisäksi edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. Julkinen asiakaspalvelu pyritään pitämään mahdollisimman normaalisti avoinna.

Alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 asti, ellei toisin mainita.

Varhaiskasvatus ja opetus

Varhaiskasvatus, esiopetus ja vuosiluokat 1-6 jatkavat lähiopetuksessa. Henkilöstöllä on kasvomaskisuositus.

Kunta pyrkii toteuttamaan opetusta lähiopetuksena lasten ja nuorten kasvun sekä kehityksen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tähän kunta tarvitsee kaikkien kuntalaisten apua.

Yläkoulut eli 7-9 vuosiluokkien oppilaat siirtyvät lähiopetukseen 12.4. Välttämätön lähiopetus voidaan toteuttaa (erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaiden osalta).  Etäopetuksessa oleville oppilaille kunta tarjoaa mahdollisuuden noutaa kouluruoka. TET- jaksoja ei toteuteta sulkutilan aikana.

Koulujen koko henkilöstöllä on kasvomaskisuositus. Kunta jakaa kasvomaskit ja kouluissa on siirrytty maskisuositukseen, sitä mukaa kun kasvomaskit on saatu käyttöön.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja suositellaan välttämään oman harkinnan mukaan. Enimmäismäärä kokoontumisille samalla kertaan, on 6 henkilöä. Esimerkiksi perheiden välisiä tapaamisia ja yleisötilaisuuksiin osallistumista on hyvä mahdollisuuksien mukaan vähentää tai välttää.

Koulukuljetuspalveluiden väljennykset puretaan 12.4. alkaen.

Harrastus- ja ryhmätoiminta

Sisätiloissa kokoontuvien aikuisten (yli 20 v) harrasteryhmien toiminnan keskeytystä jatketaan 30.4.2021 saakka. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastetoimintaa.

Tarkoitus ei ole rajoittaa niitä ulkoilmassa olevia harrastuksia, joissa turvavälit toteutuvat aidosti.

Yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminta (ml. taiteen perusopetus) ja siihen osallistumisen keskeytetään. Mahdollistetaan kuitenkin vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneiden lasten ohjattu harrastustoiminta, huomioiden turvaetäisyydet ja hygieniakäytännöt.

  • Suositukset koskevat siis ensisijaisesti 12-18-vuotiaiden sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa. Alle 12-vuotiaidenkin sisätiloissa tapahtuvassa harrastustoiminnassa noudatetaan turvallisen harrastamisen kriteerejä.
  • Emme luovuta kunnan tiloja harrastusryhmien käyttöön (yli 12-vuotiaiden ryhmät)

Kunnan uimahalli palvelee ainoastaan koululaisryhmiä. Seuraa kunnan uutisointia uimahallin aukiolojen osalta www.hollola.fi/uimahallin-infosivu.
Uimahalli pysyy suljettuna 28.4.2021 asti.

Alle 12-vuotiaiden harrastuksissa on luovuttu ryhmäkokojen rajoituksista 22.2.2021 alkaen.

Kirjasto on normaalien aukioloaikojen puitteissa avoinna ja lainaus- ja palautustoimintaa toteutetaan kuitenkin niin, että suositus, maksimikäyntiajasta on 15 minuuttia. Välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Lukutilat ja kahvilatilat on suljettu.

Mihinkään harrastustoimintaan ei saa tulla oireisena.

Yksityis- ja yleisötilaisuudet 

Yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten henkilömäärä on enintään 6 henkilöä 30.4.2021 asti. Työyhteisöt voivat kuitenkin toimia turvavälein.

Tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 21.9.2020 antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. 

Ohjeet karantaeeni- ja eristyspäätöksiin

Yhtymässä on siirrytty 22.1.2021 THL:n uusien ohjeiden mukaisiin karanteeni- ja eristyspäätöksiin. Uusien ohjeiden mukaan koronavirukseen sairastuneen eristys on vähintään 10 vuorokautta aiemman 7 vuorokauden sijaan. Koronavirukselle altistuneiden lähikontaktien karanteeni taas pitenee kymmenestä päivästä 14 päivään.

Eristys- ja karanteeniaikojen muutoksella pyritään reagoimaan Suomessakin jo todettuihin muuntuneisiin viruskantoihin (esim. brittivariantti), joiden tarttuvuus on aiempaa muotoa parempi.

Päivystysapu ja Omaolo.fi

Jos epäilet koronavirustartuntaa tai hengitystieinfektion oireet huolettavat, soita Päivystysavun numeroon 116117. Voit myös tehdä koronaoirearvion yhtymän verkkosivuilla omaolo.fi-palvelussa. Palvelusta voi suoraan varata ajan testiin. Ethän hakeudu terveysasemalle ennen soittamista. Päivystysavun numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Kasvomaskin käyttö

Maskin käyttösuositus koskee oppilaita kuudennesta (6) luokasta lähtien. Myös opettajille suositetaan suojautumista maskin avulla. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kertakäyttömaskeja kuntien jakelupisteissä. Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 12-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi.

Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

• Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
• Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
• Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista, joissa maskin käyttöä suositellaan:

• Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa
• Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa). Urheilusuorituksen aikana maskia ei tarvitse käyttää.
• Uimahalleissa yms. (yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)
• Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa
• Konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esityksiin käytettävissä tiloissa
• Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa
• Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa


Koronavilkku

Yhtymä suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista, koska sen käytöllä voimme yhdessä estää koronaviruksen leviämistä. Koronavilkku-sovellus ilmoittaa koronavirustartunnalle altistumisesta. Sovellus huomioi lähelläsi olevia puhelimia, joihin on asennettu sama sovellus. Jos aiemmin kohtaamasi henkilö ilmoittaa tartunnastaan Koronavilkun avulla, saat ilmoituksen altistumisesta. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Tutustu sovelluksen käyttö- ja latausohjeisiin: koronavilkku.fi.

Iäkkäät kutsutaan koronavirusrokotukseen – ensimmäisenä rokotuksen saavat yli 80-vuotiaat

Rokotteita saadaan Suomeen vielä hyvin pieniä määriä, jonka vuoksi rokotukset on kohdennettu ensin iäkkäisiin. Ikä on suurin riskitekijä vakavalle koronavirusinfektiolle. 70-vuotiaat ja sitä vanhemmat alueemme asukkaat saavat kirjeen, jossa on ohjeet ajan varaamisesta koronarokotukseen. Ajantasaista tietoa rokotuksista löytyy tästä linkistä.  Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti sähköisesti verkkosivujen paijat-sote.fi kautta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Rokotusaikataulu riippuu rokotteiden saatavuudesta ja THL:n linjauksista.

Hoitoonhakeutumisohje

Lievissä oireissa kotihoito

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Päivystysapu puhelimitse

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Päivystysavun numerossa 116117 toimii takaisinsoittopalvelu. Numeroon soitettaessa on tärkeää malttaa odottaa, että puhelu ohjautuu vastaajaan, jolloin soittajan numero rekisteröityy takaisinsoittopalveluun. Hätänumeroon 112 tulee soittaa ainoastaan hätätapauksissa.

Jos menet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Yleistä tietoa koronaneuvontanumerosta

Yleistä tietoa koronaviruksesta saa parhaiten valtakunnallisesta, maksuttomasta neuvontapuhelinnumerosta 0295 535 535. Neuvonta on auki arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Valtakunnallinen neuvonta palvelee myös tekstiviestein henkilöitä, jotka kuulovamman tai muun syyn vuoksi eivät voi käyttää puhelinta.

Riittävä hygienia ensiarvoisen tärkeää

  • Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.
  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla.
  • Jos et voi pestä käsiäsi, käytä käsidesiä.
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Päivitetty 12.4.2021