Tiirismaa kierros


Mennään metsään 
 
Tiirismaan monipuolinen luonto on valtakunnallisesti arvokasta.  Metsäpolut mukailevat maaston muotoja ja korkeimmalle kohdalle päästessä seistään 223 metrin korkeudessa merenpinnasta. Näkymät vaihtelevat ja luonto esittelee parhaita puoliaan pitkin matkaa. Metsässä viihtyy ja voi hyvin. 
Tiirismaan kierros on 4,5 km pitkä retkeilyreitti, joka kulkee hyvin vaihtelevassa maastossa ja mielenkiintoisia luontokohteita löytyy matkalta monta. Lännessä pääsee ihailemaan Isoa Tiilijärveä näköalapaikalta, joka on nimetty Tilkin kurkistukseksi. Näköalapaikalta reitille palatessa astutaan metsän siimekseen ja mäkeä kiivetessä saattaa sateen jälkeen kuulla maanalaisen puron solinan jalkojensa alta. Reitin korkeimmalla kohdalla voi paistaa makkarat Martan maja-laavulla ja koillisessa pääsee ihailemaan Pirunpesän kalliohalkeamaa.  Korkeuseroa reitin varrella on noin 70 metriä. Kiipeämistä on ja se kannattaa. 
 
Tiirismaa on hieno geologinen kohde. Osa Tiirismaan huipusta ei ole koskaan ollut veden pinnan alla, noin 12 0000 vuotta vanha kalliohalkeama Pirunpesä on ollut matkailukohteena jo 1800- luvulta ja maasto on täynnä Suomen vahvinta kivilajia kvartsiittia. 
 
4,5 km  
Keskivaativa reitti 
Punaoranssit maalimerkit 
Tulipaikka 
Geologiaa 
Muinaisjäännöksiä 
Portti Luontoon 
Salpausselkä Geopark 

Kartta

Kartta
 
 
Saapumisohjeet: 


Saapuminen: 
Reitille pääsee jalan, pyörällä, autolla sekä joukkoliikenteellä. 

 
Lähtöpaikka:  
Arvi-Hauvosentie, 15860 Hollola 

Linkki lähtöpaikalle
 
OHJEET: 
Kunnioita luontoa ja siellä kulkijoita 
Tulen teko vain merkityillä paikoilla 
Hätätilanteessa soita 112 
Pidä eläimet kytkettyinä 
Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta 
 
OHJEET: 
Respect the nature and fellow hikers  
Making fire only at designated campfire sites 
In a case of an emergency call 112 
Keep pets on leash 
Enjoy your hike, the nature and its purity 


Salpausselkä Geopark kohde 

Salpausselkä Geopark


Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. Tämä vaikuttava luonnonmuodostuma on ollut tunnettu nähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Tiirismaan kallioalue on todettu valtakunnallisesti erittäin arvokkaaksi, ja se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Kalliohalkeama on syntynyt yhteen Tiirismaan kallioperän heikkousvyöhykkeistä, jossa kiviaines on aikojen saatossa rakoillut ja rikkoutunut. Jääkauden loppuvaiheessa, noin 12 000 vuotta sitten, mannerjäätikön eteläreuna salpasi Tiirismaan kallioiden pohjoispuolelle jäätikön sulamisvedestä muodostuneen jääjärven. 

Linkki Pirunpesä Geopark kohde


Pirun pesä ja Martan Maja  

Pirunpesä


Martan Maja laavu sijaitsee Tiirismaalla, 220 metrin korkeudessa Pirunpesän arvokkaan luonnon ympäröimänä. Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. 
Tähän linkki kohde-esittelyihin 
 
Video upotettuna kuvaksi https://www.youtube.com/watch?v=RxJZS8dk324 
Retkelle Tiirismaalle 
Videolla pääset visuaaliselle retkelle Tiirismaan satumetsään, Pirunpesälle ja Martan-Maja Laavulle. 

Video Retkelle Tiirismaalle


Korkeuseroja, hienoja luontokohteita ja avaria näkymiä 

Tiirismaan metsää


Nousu Tiirismaalle oli lempimaisemaani. Vihreää satumetsää. Pieni laavu, tulipaikka ja pöytä ja penkit. Istuin laavun katon alla kahvilla ja välipalaleivillä. Hyvin sympaattinen paikka. Harmaasta säästä huolimatta viihdyin hyvän tovin laavulla. 

Linkki Pirunpesän-Martan majan ja Tilkin kurkistus

Video Pirunpesä 

Maanalainen puro, pirunpesä ja Martan-Maja laavu  
Takaisin metsän siimekseen laskeuduttaessa voi sateisena päivänä kuulla maanalaisen puron solinan. 220 metrin korkeudessa merenpinnasta voi puolestaan paistaa makkarat Martan maja -laavulla. Reitin varrelle sattuu myös Pirunpesän kalliohalkeama lampineen. 

Linkki Tiirismaan luonto


Tiirismäen muistot  

Tiirismaan Tiirismäki on muinaisjäännöksien alue, jossa aikoinaan asuttiin Tiirismäen talossa. Muinaisjäännökset ovat muistoja menneestä, menneisyydessä eläneiden ihmisten toiminnasta jääneitä jälkiä. Muinaisjäännökset ovat lain suojaamia ja niitä ei saa rikkoa, siirtää tai vahingoittaa millään lailla. Hollolassa muinaisjäännöksiä on lähes 300. 

Tiirismaan kierros kivet


Kaikokaipuu- bloggaaja Tiirismaalla 
” Luontokohde on varsin erityinen, minkä lisäksi täällä pääsee kokemaan sadesäällä aivan omanlaisensa ilmiön: pisaroiden ropistessa kuusenoksilta alas turpeille mättäille voi kuulla maanalaisen puron solinan.” 
-Marinella Himari  

Linkki Tiirismaan Pirunpesä


Varaa Salpausselkä Geopark-retki Pirunpesälle 

Pirunpesä Monihimmari
Koe yksi Salpausselkä Geoparkin jylhimmistä kohteista opastetulla retkellämme. Pirunpesä on komea jääkauden sulamisvesien muodostama kalliohalkeama Hollolassa, Pirunpesän luonnonsuojelualueella. 

Linkki Salpausselkä Geopark retki Pirunpesälle