Tiirismaan kierros – 4,9 km

Viimeksi päivitetty: 09.01.2024

Mennään metsään

Luontokohde on varsin erityinen, minkä lisäksi täällä pääsee kokemaan sadesäällä aivan omanlaisensa ilmiön: pisaroiden ropistessa kuusenoksilta alas turpeille mättäille voi kuulla maanalaisen puron solinan.

Marinella Himari, Kaikokaipuu-bloggaaja

Tiirismaan monipuolinen luonto on valtakunnallisesti arvokasta.  Metsäpolut mukailevat maaston muotoja ja korkeimmalle kohdalle päästessä seistään 223 metrin korkeudessa merenpinnasta. Näkymät vaihtelevat ja luonto esittelee parhaita puoliaan pitkin matkaa. Metsässä viihtyy ja voi hyvin. 

Tiirismaan kierros on vajaa 5 km pitkä retkeilyreitti, joka kulkee hyvin vaihtelevassa maastossa ja mielenkiintoisia luontokohteita löytyy matkalta monta. Lännessä pääsee ihailemaan Isoa Tiilijärveä näköalapaikalta, joka on nimetty Tilkin kurkistukseksi. Näköalapaikalta reitille palatessa astutaan metsän siimekseen ja mäkeä kiivetessä saattaa sateen jälkeen kuulla maanalaisen puron solinan jalkojensa alta. Reitin korkeimmalla kohdalla voi paistaa makkarat Martan maja-laavulla ja koillisessa pääsee ihailemaan Pirunpesän kalliohalkeamaa.  Korkeuseroa reitin varrella on noin 70 metriä. Kiipeämistä on ja se kannattaa. 

Kuva: Visit Lahti

Tiirismaa on hieno geologinen kohde. Osa Tiirismaan huipusta ei ole koskaan ollut veden pinnan alla, noin 120 000 vuotta vanha kalliohalkeama Pirunpesä on ollut matkailukohteena jo 1800-luvulta ja maasto on täynnä Suomen vahvinta kivilajia kvartsiittia. 

Retkelle Tiirismaalle: videolla pääset visuaaliselle retkelle Tiirismaan satumetsään, Pirunpesälle ja Martan-Maja Laavulle. 
  • 4,5 km
  • Keskivaativa reitti
  • Punaoranssit maalimerkit
  • Tulipaikka
  • Geologiaa
  • Muinaisjäännöksiä
  • Portti Luontoon
  • Salpausselkä Geopark

Lähtöpaikka

Saapumisohjeet

Reitille pääsee jalan, pyörällä, autolla sekä joukkoliikenteellä.

  • Pysäköi merkitylle alueelle
  • Yksityisalueille meno kielletty
  • Pidä eläimet kytkettyinä
  • Kunnioita luontoa ja siellä kulkijoita
  • Tulen teko alueella kielletty
  • Hätätilanteessa soita 112
  • Nauti luonnosta ja sen puhtaudesta

Salpausselkä Geopark kohde 

Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. Tämä vaikuttava luonnonmuodostuma on ollut tunnettu nähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Tiirismaan kallioalue on todettu valtakunnallisesti erittäin arvokkaaksi, ja se on yksi Salpausselkä Geoparkin merkittävimmistä kohteista. Kalliohalkeama on syntynyt yhteen Tiirismaan kallioperän heikkousvyöhykkeistä, jossa kiviaines on aikojen saatossa rakoillut ja rikkoutunut. Jääkauden loppuvaiheessa, noin 12 000 vuotta sitten, mannerjäätikön eteläreuna salpasi Tiirismaan kallioiden pohjoispuolelle jäätikön sulamisvedestä muodostuneen jääjärven. 

Hollolan luontoreitit, kuvaaja Mika Markkanen
Kuva: Visit Lahti -kuvapankki, kuvaaja Mika Markkanen

Pirun pesä ja Martan Maja  

Martan Maja laavu sijaitsee Tiirismaalla, 220 metrin korkeudessa Pirunpesän arvokkaan luonnon ympäröimänä. Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita. 

Takaisin metsän siimekseen laskeuduttaessa voi sateisena päivänä kuulla maanalaisen puron solinan. 220 metrin korkeudessa merenpinnasta voi puolestaan paistaa makkarat Martan maja -laavulla. Reitin varrelle sattuu myös Pirunpesän kalliohalkeama lampineen. 

Nousu Tiirismaalle oli lempimaisemaani. Vihreää satumetsää. Pieni laavu, tulipaikka ja pöytä ja penkit. Istuin laavun katon alla kahvilla ja välipalaleivillä. Hyvin sympaattinen paikka. Harmaasta säästä huolimatta viihdyin hyvän tovin laavulla. 

  • Pirunpesä

    Pirunpesä

    Pirunpesä Hollolassa on Tiirismaan kvartsiittista kallioperää halkova rotko, jonka pystysuorat seinämät ovat jopa 20 metriä korkeita.

Retkipaikka.fi , avautuu uuteen välilehteen Kaukokaipuu matkablogi , avautuu uuteen välilehteen

Tiirismäen muistot  

Tiirismaan Tiirismäki on muinaisjäännöksien alue, jossa aikoinaan asuttiin Tiirismäen talossa. Muinaisjäännökset ovat muistoja menneestä, menneisyydessä eläneiden ihmisten toiminnasta jääneitä jälkiä. Muinaisjäännökset ovat lain suojaamia ja niitä ei saa rikkoa, siirtää tai vahingoittaa millään lailla. Hollolassa muinaisjäännöksiä on lähes 300.