Tilannekuva Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 24.3.2020 klo 12

Kategoria:
Takaisin


Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä.
Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä, ja yhtymä lisää infektiopotilaiden hoitokapasiteettia ennakoivasti koko ajan.

Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen. Kaikkia tarpeettomia tapaamisia, erityisesti yli 2-3 hengen ryhmissä tulee välttää. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Me annamme sinulle hoitoa.

Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Tilanne tänään


Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 6 (muutos edellispäivään ±0) Näytteitä on otettu noin 369.

Lievät flunssaoireet voi hoitaa kotona siiinäkin tapauksessa, että epäilisi sairastuneensa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Sairastuneen kannattaa kotonakin pysytellä mahdollisuuksien mukaan etäällä muista perheenjäsenistä.

Jos flunssaoireet muuttuvat hankaliksi eikä niiden kanssa pärjää kotona, soitetaan Päivystysavun numeroon 116 117 ennen hoitoon hakeutumista. Päivystysavusta saa hoito- ja toimintaohjeet, ja sieltä voidaan tarvittaessa järjestää esimerkiksi kotisairaalan hoitajat kotikäynnille. Henkeä uhkaavissa tilanteissa pitää soittaa hätäkeskuksen numeroon 112. Yhtymä julkaisee tällä sivulla kaavion hoitoon hakeutumisesta ja hoitoprosessin kulusta.

Yhtymän nettisivuilla on ohjaus koronaviruksen sähköiseen oirearvioon. Oirearviota täydennetään niin, että se ohjaa potilaan tiedot tarvittaessa Päivystysavun asiantuntijoiden arvioon mahdollista jatkohoitoa varten. Yhtymä tiedottaa asiasta tarkemmin, kun palvelu on käytössä.

Ympäristöterveydenhuolto tuottaa kunnille ja muille ruoka-apua järjestäville yhteisöille elinturvallisuuteen liittyviä ohjeita. Ohjeista tiedotetaan myöhemmin tänään.

Ohjeita koronaviruksen varalta


Jos olet perusterve ja sinulla on lievät hengitystieinfektion oireet, voit hoitaa oireitasi kotikonstein. Flunssaoireisena on tärkeää pysytellä kotona. On syytä yskiä, aivastaa, niistää ja pestä käsiä oikein, jotta tauti ei pääse leviämään.

Jos oireiden kanssa ei enää pärjää kotihoidossa, tai kärsii keuhkosairaudesta, käyttää elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai on raskaana, voi soittaa päivystysapuun 116 117. Ethän soita numeroon turhaan – näin varmistat, että kriittisimmin avun tarpeessa olevat pääsevät hoitoon.

Päivystysavusta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta. Saat myös mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

phhyky

Julkaistu: 24.03.2020 12.26