Tilannekuva Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 25.3.2020 klo 12

Kategoria:
Takaisin


Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä.
Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä, ja yhtymä lisää infektiopotilaiden hoitokapasiteettia ennakoivasti koko ajan.

Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen. Viruksen leviämistä voidaan edelleen rajoittaa, ja alueen tartunnoista saadun tiedon valossa erityisen tärkeää on kaikkien ryhmäkokoontumisten välttäminen. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Me annamme sinulle hoitoa.

Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Tilanne tänään


Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 13 (muutos edellispäivään +7) Näytteitä on otettu noin 408. Sairaalahoidossa on kolme potilasta, joista kaksi tehohoidossa.

Hoitoonhakeutumisesta koronavirus-epäilyssä on laadittu kaavio, joka toimii viranomaisohjeena. Ohjetta toivotaan välitettävän eteenpäin. Kaavio on tällä sivulla otsikon Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa alla.

Yhtymä on julkaissut yhdessä omistajakuntien ja Päijät-Hämeen liiton kanssa vetoomuksen alueen asukkaille koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Vetoomuksessa kerrataan ohjeet tapaamisten välttämisestä, riittävän etäisyyden pitämisestä muihin sekä hoitoon hakeutumisesta, jos flunssaoireet muuttuvat vakaviksi. Vetoomus on kuvamuodossa alla, ja sitä saa välittää vapaasti eteenpäin. 

Ohjeita koronaviruksen varalta


Jos olet perusterve ja sinulla on lievät hengitystieinfektion oireet, voit hoitaa oireitasi kotikonstein. Flunssaoireisena on tärkeää pysytellä kotona. On syytä yskiä, aivastaa, niistää ja pestä käsiä oikein, jotta tauti ei pääse leviämään.

Jos oireiden kanssa ei enää pärjää kotihoidossa, tai kärsii keuhkosairaudesta, käyttää elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai on raskaana, voi soittaa päivystysapuun 116 117. Ethän soita numeroon turhaan – näin varmistat, että kriittisimmin avun tarpeessa olevat pääsevät hoitoon.

Päivystysavusta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta. Saat myös mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

phhyky

Julkaistu: 25.03.2020 12.08