Tilannekuva Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 27.3.2020 klo 12

Kategoria:
Takaisin

Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä. Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä.

Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen. Viruksen leviämistä voidaan edelleen rajoittaa, ja alueen tartunnoista saadun tiedon valossa erityisen tärkeää on kaikkien ryhmäkokoontumisten välttäminen. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Me annamme sinulle hoitoa.

Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Tilanne tänään

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 23 (muutos edellispäivään +8) Näytteitä on otettu noin 466. Sairaalahoidossa on 6 potilasta, joista tehohoidossa 3.

Keskussairaalan työntekijällä todetun tartunnan vuoksi on asetettu karanteeniin 13 hoitajaa ja 5 lääkäriä altistumisen vuoksi. Potilaat eivät ole altistuneet tartunnalle.

Vaikka Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen, yhtymä selvittelee edelleen kaikkien koronatartuntojen osalta altistuneet henkilöt. Tällä pyritään rajoittamaan ja hidastamaan viruksen leviämistä.

Sairaalan vuodeosastoilla on toistaiseksi hyvin tilaa, mutta yhtymä varautuu ennakoivasti infektiopotilaiden määrään kasvuun. Keskussairaalan keuhko-osasto muutetaan Covid-19 -potilaita hoitavaksi osastoksi. Hollolan terveysaseman ensimmäinen Covid-19 -vuodeosasto otetaan käyttöön maanantaina.

Koronaviruspotilaiden vastaanottoa varten avattu Pandemiapoliklinikka on toiminnassa ja potilaskäyntejä on ollut 50–80 päivässä. Päivystysapu 116 117:ää on lisäresursoitu, ja takaisinsoiton odotusaika on saatu lyhenemään tavoitteen mukaiseksi.

Neuvolapalveluita vähennetään 30.3. alkaen ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluita 6.4. lähtien. Toiminnoista varaudutaan siirtämään henkilöstöä terveys- ja sairaanhoitopalveluihin sekä ikääntyneiden palveluihin. Neuvolapalveluiden muutoksista tiedotetaan asiakkaille tarkemmin tänään.

Ohjeita koronaviruksen varalta

Jos olet perusterve ja sinulla on lievät hengitystieinfektion oireet, voit hoitaa oireitasi kotikonstein. Flunssaoireisena on tärkeää pysytellä kotona. On syytä yskiä, aivastaa, niistää ja pestä käsiä oikein, jotta tauti ei pääse leviämään.

Jos oireiden kanssa ei enää pärjää kotihoidossa, tai kärsii keuhkosairaudesta, käyttää elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai on raskaana, voi soittaa päivystysapuun 116 117. Ethän soita numeroon turhaan – näin varmistat, että kriittisimmin avun tarpeessa olevat pääsevät hoitoon.

Päivystysavusta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta. Saat myös mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Julkaistu: 27.03.2020 13.01