Tilannekuva Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 30.3.2020 klo 12

Kategoria:
Takaisin

Kansallinen valmius laaja-alaisen pandemian hoitamiseen on Suomessa hyvä. Myös Päijät-Hämeen alueellinen valmius on hyvä.

Päijät-Häme on siirtynyt epidemiavaiheeseen. Viruksen leviämistä voidaan edelleen rajoittaa, ja alueen tartunnoista saadun tiedon valossa erityisen tärkeää on kaikkien ryhmäkokoontumisten välttäminen. Tämä koskee myös suurempia perhekokoontumisia. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

Huolehdi itsestäsi. Jos sinulla on lieviä, normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, pysy kotona ja hoida oireitasi.

Jos vointisi huononee, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Päivystysavun numero on 116 117 ja numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä. Me annamme sinulle hoitoa.

Jos tulet paikan päälle flunssaisena, saatat altistaa itsesi tarttuville taudeille. Toimimalla oikein säästät terveydenhuollon voimavaroja niille, jotka ovat kipeimmin hoidon tarpeessa.

Tilanne tänään


Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 28 (muutos edellispäivään +1). Näytteitä on otettu noin 534. Sairaalahoidossa on 7 potilasta, joista tehohoidossa 3 ja tehostetussa valvonnassa 1.

Yhtymä avasi ensimmäisten Päijät-Hämeessä todettujen koronatartuntojen jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle oman näytteenottokanavan Covid-19 -virustestiin. Testeissä on käynyt tähän mennessä noin 200 työntekijää. Lisäksi yhtymän henkilöstöä on ohjattu testeihin Päivystysavun kautta.

Yhtymässä on jossain määrin huolta erityisen haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden hyvinvoinnista koronaepidemian aikana. Yhtymä on koonnut verkkosivuilleen tietoa asukkaille tarjolla olevista henkisen tuen palveluista ja yhteydenottokanavista. Kooste löytyy osoitteesta phhyky.fi/koronavirus > Tukea korona-ahdistukseen. Tänään yhtymä avaa uuden tuki-chatin lasten ja nuorten vanhemmille. Chatissa vanhempien kysymyksiin vastaavat yhtymän ammattilaiset. Tiedotamme palvelusta tarkemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL lähettää kaikkiin suomalaisiin kotitalouksiin infokirjeen koronaviruksesta. Kirjeen on määrä olla perillä pääsiäisviikolla.

Ohjeita koronaviruksen varalta


Jos olet perusterve ja sinulla on lievät hengitystieinfektion oireet, voit hoitaa oireitasi kotikonstein. Flunssaoireisena on tärkeää pysytellä kotona. On syytä yskiä, aivastaa, niistää ja pestä käsiä oikein, jotta tauti ei pääse leviämään.

Jos oireiden kanssa ei enää pärjää kotihoidossa, tai kärsii keuhkosairaudesta, käyttää elimistön puolustusmekanismeja heikentävää lääkitystä tai on raskaana, voi soittaa päivystysapuun 116 117. Ethän soita numeroon turhaan – näin varmistat, että kriittisimmin avun tarpeessa olevat pääsevät hoitoon.

Päivystysavusta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen. Älä hakeudu hoitoon ennen soittamista.

Jos koronavirukselle altistuminen tai tartunta mietityttää, tee Omaolossa koronavirustaudin oirearvio. Kyselyn avulla saat nopeasti luotettavan arvion hoidon tarpeellisuudesta. Saat myös mielenrauhan, jos huoli on aiheeton.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Julkaistu: 31.03.2020 12.03