Toimintaohjeita häiriötilanteissa

Koronavirus

Aluehallintoviraston ohje ravintoloille 3.6.2020

THL:n tiedote käsihuuhteiden lisäämisestä julkisiin tiloihin: THL:n tiedote käsihuuhteista

Sosiaali- ja terveysministeriön ja ympäristöministeriön ohje asuinrakennusten korjaushankkeisiin COVID-19-epidemian aikana:

Ohjeet asuinrakennusten korjaushankkeisiin koronavirusepidemian aikana

Majoitukseen tarkoitettujen rakennusten ja risteilyalusten sulkeminen osittain tai kokonaan sekä tilojen vähentynyt käyttö koronaviruspandemian vuoksi voi suurentaa legionellariskiä kylmässä talousvedessä ja lämpimässä käyttövedessä sekä jäähdytysvedessä, porealtaiden vesissä ja muissa vesijärjestelmissä. THL on laatinut ohjeen, joka on suunnattu erityisesti majoitustoimintaa tarjoaville toiminnanharjoittajille kuten hotelleille, leirintäalueille ja risteilyaluksille, mutta se on sovellettavissa myös muillekin kohteille kuten asuintaloille, toimistoille, kylpylöille, uimahalleille ja laivoille.

THL:n ohje rakennusten legionellariskin pienentämiseksi koronavirus SARS-CoV-2:n aiheuttaman pandemian aikana ja sen jälkeen

Näin toimit vastuullisesti uimarannalla:

Uimarantaetiketti    Simstrandsetikett

Kotitalouksien varautuminen häiriötilanteisiin

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa ja lääkkeitä. Olisi myös tärkeää tietää, mistä saa oikeaa tietoa häiriötilanteessa ja miten pärjätä kylmenevässä asunnossa. Linkin materiaalissa on paljon tärkeää tietoa ja ohjeita kotitalouksien varautumisesta.

Olethan jo ladannut 112.fi -sovelluksen puhelimeesi. Sovelluksella pelastusviranomaisten apu on yhden painalluksen päässä https://112.fi/etusivu.

Pohjavesien suojelun esitteet

Tarkkana siellä pohjavesialueella! – kotitaloudet

Tarkkana siellä pohjavesialueella! – lämmitysjärjestelmät

Tarkkana siellä pohjavesialueella! – maankäytön suunnittelu

Tarkkana siellä pohjavesialueella! – maatalous

Tarkkana siellä pohjavesialueella! – pienteollisuus

Pohjavesien suojelusta löydät tarkempaa tietoa oheisesta linkistä, joka avautuu ympäristöhallinnon sivuille Pohjavesien turvaaminen. Myös valtakunnallisesta www.vesi.fi palvelusta löytyy paljon ajantasaista tietoa luonnonvesistä.

Vakava säteilyvaara

Vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys on Suomessa pieni. Koska onnettomuuden riski on kuitenkin olemassa, on siihen varauduttu. Säteilytilannetta tarkkaillaan jatkuvasti koko maassa ja pienistäkin muutoksista saadaan tieto välittömästi.

Säteilyvaaratilanteesta ja toimintaohjeista tiedotetaan ihmisille viipymättä television ja radion välityksellä.

Säteilyvaarassa suojaudutaan noudattamalla Säteilyturvakeskuksen ohjeita.

Säteilyvaara ja suojautuminen – näin toimit vaaratilanteessa

Jos säteilyvaaratilanne vaatii nopeaa suojautumista, tiedotetaan siitä ihmisille ulkohälyttimillä annettavalla yleisellä vaaramerkillä. Tällöin on siirryttävä sisätiloihin ja kuunneltava televisiota ja radiota, joissa annetaan muut toimintaohjeet esimerkiksi joditablettien ottamisesta, elintarvikkeiden suojaamisesta sekä ulkona liikkumisesta.

Mahdollisessa säteilyvaaratilanteessa myös Päijät-Hämeen hyvinvointialue julkaisee tiedotteita ja toiminta-ohjeita.