Usein kysytyt kysymykset eläinsuojelusta

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Naapurin koira haukkuu, mitä voin tehdä?

Pyri selvittämään asia haukkuvan koiran omistajan kanssa. Koiran omistaja ei usein ole tietoinen, että koira haukkuu omistajan ollessa poissa kotoa, joten tämänkin vuoksi asiasta on hyvä omistajalle kertoa. Mikäli et tunne omistajaa, voit lähestyä häntä esimerkiksi kirjeellä. Kirjeessä voit kertoa lyhyesti koska koira aloittaa haukkumisen ja onko haukkuminen säännöllistä ja jatkuvaa. Mikäli omistaja ei yritä puuttua koiran häiritsevään haukkumiseen, voi asiasta olla yhteydessä isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen.

Naapurin koiraa ei ulkoiluteta/lenkitetä riittävästi, mitä voin tehdä?

Koiria saatetaan käyttää ulkoilemassa eri aikoihin päivästä, jolloin et ole näkemässä, kun sitä viedään ulkoilemaan/lenkille. Moni koiran omistaja saattaa myös käyttää koiraa juoksemassa vapaana sellaiseen sallitulla alueella ja käyttää koiraa siellä autolla, jolloin voi näyttää, ettei koira pääse ulkoilemaan perinteiseen tyyliin hihnassa. Joskus voi myös olla tilanteita, että koiralla on jokin sairaus, joka estää sen liiallisen lenkittämisen ja koiraa käytetään vain tarpeillaan nopeasti. Katso koiraa, onko se hyvinvoivan näköinen? Liikkuuko koira hyvin ja onko se terveen näköinen? Asiasta voi tiedustella myös suoraan omistajalta, mikäli haluaa lisätietoa koiran lenkityksestä.

Naapurin kissa ulkoilee vapaana, mitä voin tehdä?

Kissaa ei saa pitää irrallaan taajama-alueella. Asiasta voi keskustella suoraan naapurin kanssa tai mikäli ei tunne omistajaa, voi lähestyä asiasta esimerkiksi kirjeellä. Lisäksi voi olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään tai hallitukseen ja keskustella irtiolevasta kissasta. Irrallaan kulkevista kissoista säädetään mm. järjestyslaissa, eläinsuojelulaissa, metsästyslaissa sekä terveydensuojelulaissa. Rikoslaissa säädetään omaisuuden vahingoittamisesta sekä kotirauhan rikkomisesta. Irrallaan olevat kissat ovat alttiina vaaroille ulkoillessaan vapaana. Ne voivat lisäksi aiheuttaa vahinkoa julkiselle ja yksityiselle omaisuudelle. Lisäksi kissojen jätökset muodostavat lasten leikkipaikoilla ja hiekkalaatikoissa terveysriskin, sillä lapset voivat saada eläinten jätöksistä loistartunnan. Eläimen omistaja on korvausvelvollinen lemmikkieläimen aiheuttamasta omaisuuden tärvelemisestä. Eläimen omistajan on huolehdittava eläimen hyvinvoinnista ja eläimelle turvallisesta pitopaikasta sekä siitä, että eläin ulkoilee kytkettynä tai muutoin omistajansa valvonnassa.

Olen lähdössä hakemaan koiraa ulkomailta, mitä minun tulee ottaa huomioon?

Ruokaviraston sivuilta löytyy eläinten tuonti- ja vientisivusto, missä on ajantasaisin tieto asiaan liittyen. Tärkeintä on tarkistaa, että sinulla on kaikki tarvittavat asiakirjat eläimelle olemassa, kun tuot sen Suomeen.  Ruokavirastoon voi myös soittaa ja kysellä lisätietoa. Tuoja on aina itse vastuussa tuotavasta eläimestä.

Minkälaisista asioista ja kuka voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen?

Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, mikäli epäilee, että eläintä kohdellaan eläinsuojelulain vastaisesti. Eläinsuojelulakiin ja eläinsuojeluasetuksiin on kirjattuna mm. eläimen käsittelyyn, ruokintaan ja käyttöön liittyvää lainsäädäntöä, joka asettaa minimitason eläimen pidolle. Mikäli et ole varma onko aihetta eläinsuojeluilmoituksen tekoon, ole yhteydessä alueesi valvontaeläinlääkäriin tai eläinsuojeluneuvojaan ja keskustele asiasta.

o

Eläinsuojelu ja löytöeläimet

Irtokoirien ja -kissojen talteenotto Päijät-Hämeessä

Lisätietoja löytöeläinpaikkojen kotisivuilta.

Heinola, Hollola, Lahti, Orimattila, Padasjoki, Sysmä
Päijät-Hämeen Eläinsuojeluyhdistys ry
Löytöeläintalo
Jokimankuja 4
15700 Lahti
(03) 781 1543, +358 44 974 4636
ma-su klo 8 – 20
phesy@phnet.fi


Asikkala, Hartola
Hartolan seudun Eläinsuojeluyhdistys Pertunmaa
Toivolantie 310
19470 Lihavanpää
+358 45 883 8852
klo 9-16, hätätapauksissa myös muina aikoina
hsesy.ry@gmail.com


Iitti
Kouvolan Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry
Puistolantie 9
45610 Koria
+358 40 821 5554 (arkisin klo 8-18)
+358 40 552 7951 
(viikonloppuisin ja pyhinä)
koirat.ksey@gmail.com


Kärkölä
Korkeen Koirahoitola
Korpelantie 49
16610 Kärkölä
+358 400 303 099 
(ma-su klo 9-16 ja 19-20.30)
korkeenkoirahoitola@gmail.com


Myrskylä
Pukaron Löytöeläintalo Lapinjärvi
Aleksinmäentie 251
07830 Pukaro
+358 40 774 7149 (aina avoinna)


Pukkila
Eläinsuojelukeskus ja –hoitola Onnentassu
Pohjoinen Rautatienkatu 334
11120 Riihimäki
+358 50 338 4698 (ma-su klo 7-11 ja 15-19)