Uusia koronatartuntoja 26 - tärkeintä sitkeästi välttää perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia

Takaisin

Phhyky 28.11.2020: Eilisen jälkeen Päijät-Hämeessä on todettu 26 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kahdeksan potilasta, kaksi heistä on tehohoidossa. Uusien rajoitusten vaikutus epidemian taltuttamiseen on kiinni jokaisen päijäthämäläisen käyttäytymisestä. Rajoitusten teho alkaa näkyä viiveellä, sillä koronavirustaudilla on suhteellisen pitkä puhkeamisaika. 

- On tärkeä noudattaa ohjeita sitkeästi, vaikka tartuntamäärien kasvun taittuminen antaakin odottaa itseään. Näin voimme painaa epidemian tason alemmaksi. Onnistumisista on selkeitä esimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailta. Tärkeintä on välttää fyysisiä lähikontakteja perhepiirin ulkopuolisten kanssa, tähdentää yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen. 

Keväällä päijäthämäläiset onnistuivat vastuullisella käyttäytymisellään pitämään epidemian kurissa. Fyysisiä kontakteja vältettiin, turvavälit pidettiin, käsi- ja yskimishygieniasta huolehdittiin. Nyt käytössä ovat kevään keinojen lisäksi myös maskit ja Koronavilkku. Maskien käyttö on tärkeätä myös kaupoissa asioivilla. Erityinen varovaisuus on tarpeen, jos on välttämätöntä matkustaa pääkaupunkiseudulle.  

- Onnistumme nitistämään epidemian etenemisen myös nyt, kun vain vedämme yhtä köyttä ja noudatamme ohjeita, vetoaa infektioylilääkäri Ville Lehtinen päijäthämäläisiin. 

Vastuullisuutta epidemian tainnuttaminen vaatii kaikilta alueen toimijoilta. 

- Pyydämme julkisia tiloja huomioimaan turvavälit ja maskien käytön nyt erityisen hyvin omissa ohjeissaan, Nieminen kehottaa. 

Kuten keväällä, voi yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin pitää pirauttamalla puhelimella, lähettämällä viestejä ja huomioimalla muilla tavoin. 

- Fyysisten tapaamisten välttäminen ei tarkoita eristäytymistä tai läheisten unohtamista. Meillä on monia keinoja viestiä välittämisestä, vaikkemme voisikaan toisiamme kasvokkain tavata. On tärkeää pitää huolta siitä, että kukaan ei kokisi jäävänsä tässä tilanteessa yksin, Nieminen korostaa. 

Testiin omaolo.fi:n kautta, yleistä koronatietoa valtakunnallisista palveluista 

Päivystysavun numerossa 116117 on edelleen ruuhkaa, ja koronatestiin pääsee parhaiten palvelusta omaolo.fi.  

Yleistä koronatietoa tarvitsevia pyydetään soittamaan valtakunnalliseen, maksuttomaan koronaviruksen puhelinneuvontaan 0295 535 535. Numerossa vastataan arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Myös valtakunnallisessa chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. 

Neuvontaa on mahdollista saada lisäksi tekstiviestillä numerossa 050 902 0163.  Tekstiviestineuvonta on henkilöille, jotka eivät kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. 

Koronatietoa oireisiin ja hoitoonaltistukseen sekä eristykseen ja karanteeniin liittyen on THL:n ja yhtymän koronasivuilla. 

Lisätietoja:
yhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455 
yhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150 

Linkki alueellisiin suosituksiin - https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset/ 

Linkki asiointiapuun - https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/asiointiapu-kuntalaisille/ 

Linkki ahdistusapuun - https://www.phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/tukea-korona-ahdistukseen/ 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 30.11.2020 08.09