Valtuusto kuntatalouden realiteettien äärellä Kangasalla 6.5.

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

valtuustoseminaari

Valtuustoseminaari pidettiin Kangasala-talolla tarkoituksena kuulla ja oppia monitoimitalon fasiliteeteista.

Hollolan valtuustoseminaarin keskiössä oli talouden tasapainottaminen ja palveluverkko. Kangasalla 6.5. pidetyssä seminaarissa ehdittiin myös tutustua Kangasalan kaupungin ”kymmenen miljoonan käännökseen” ja Kangasala-taloon.

Talousjohtaja Hanna Hurmola-Remmi esitteli alijäämäisen talouden syitä ja seurauksia. Kunnanjohtaja Päivi Rahkonen evästi valtuutettuja aktiivisuuteen taloustasapainon saavuttamiseksi: Kuntien talouden edellytetään olevan tasapainossa. Hollolan kunnan talous on alijäämäinen ja kunnan menoihin kohdistuu lisäpaineita samaan aikaan, kun kunnan tulovirta heikkenee muun muassa ikääntymisen ja syntyvyyden vähenemisen takia. Odottelu lisää tuskaa: Mitä suurempi kurottava aukko, sitä radikaalimpia ratkaisuja joudutaan käyttämään.

Kangasalan Kaupunginjohtaja Oskari Auvinen paljasti, miten kunta teki ”kymmenen miljoonan käännöksen” jossa valtuusto teki rankkoja päätöksiä velkaisen kunnan talouden kunnostamiseksi: ”Oli melkoiset talkoot, sillä matkalla ei tullut montaa ystävää. Mutta näin pystymme jatkossakin päättämään itse. Jos ei päätä itse, edessä on lähiötulevaisuus”, ennusti Auvinen. Kangasala on myös satsannut joukkoliikenteeseen, kerrostalorakentamiseen ja työpaikkaomavaraisuuteen.

Kuntamaisema oy:ltä tilattu palveluverkkoselvityksessä valtuusto sai tarkasteltavakseen Hollolan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kustannuksista, jotka molemmat ovat keskimääräistä korkeampia. Kustannustasoa nostavat muun muassa verrattain kallis esiopetus, joka toteutetaan kouluilla alkuluokkien yhteydessä, myös kiinteistökustannukset ovat Hollolassa korkeat.

Valtuustokyselyn alustavat tulokset

Valtuutetuista 38 oli vastannut kyselyyn, jonka peruspäätelmänä oli, että talous on pidettävä tasapainossa ja säästöihin on ryhdyttävä heti. Itsenäistä Hollolaa pidettiin tärkeänä. Itse tasapainotustoimet jakautuivat veronkorotuksiin ja toimintamenojen vähennyksiin. Veronkorotuksiin suhtauduttiin kriittisesti mutta siten, että niitä ei voi sulkea ulos.  

Millaisia ratkaisuja valtuusto tekisi? Ensimmäiseksi pitää tehdä jotain väestökadolle ja houkutella kuntaan yrityksiä. Palveluverkosta Kuntamaisema tarjosi optimi- ja välimallia, ja valtuutetut saavat tarjota myös omaa malliaan vaihtoehtoisena.

Taustoittavan tiedon jälkeen valtuustoryhmät kokoontuvat pohtimaan säästötavoitteita ja keinoja. Valtuustoseminaari jatkuu 5.6. Hollolan kunnanvirastolla, jolloin haetaan yhteistä näkemystä sopeutuksen linjauksista.

Lisätietoja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi, p. 040 595 4178, etunimi.sukunimi@hollola.fi

 

Julkaistu: 07.05.2019 08.22