Valtuusto päätti aloittaa kierrätyspuiston YVA-menettelyn ja hyväksyi Hämeenkosken kiinteistökaupat

Takaisin

valtuusto

Lue kokouksen päätöspöytäkirja täältä.

Hollolan kunnanvaltuusto päätti maanantaina 9.4. yksimielisesti, että kierrätyspuiston ympäristövaikutusten (YVA-menettely) arviointi aloitetaan. Menettelyyn myönnettiin 56 000 euron lisäraha. Valtuusto käsitteli myös noin 1 740 henkilön allekirjoittamaa adressia, jossa vastustetaan kierrätyspuiston sijoittamista Hollolan Kehätien alueelle, joka sijaintipaikkaselvityksessä listattiin kaikkien sijaintivaihtoehtojen ensimmäiseksi.

Vihreiden Kristiina Vanhala-Selin korosti puheenvuorossaan, että adressi on osoitus kuntalaisten toimijuudesta, jonka perusteella kierrätyspuiston kokoa ja ehtoja on jo täsmennetty muun muassa niin, ettei sinne saa tuoda lainkaan haisevaa yhdyskuntajätettä, eikä siitä saa aiheutua haittaa läheiselle asutukselle. Vanhala-Selin muistutti myös, että päätökset tehdään vasta noin kahden vuoden kuluttua, kun ympäristövaikutukset on selvitetty.

Perussuomalaisten Pia Salo ja Ilpo Markkola painottivat, että kuntalaisten huoli otetaan vakavasti. Markkolasta ei ole hyvä, jos kunta ja asukkaat ovat vastakkain: "Kyseessä on koko Etelä-Suomen keskus, jolla ei ole mitään tekemistä Hollolan jätteiden kanssa. Hollolassa vain sattuu olemaan paras paikka kierrätyspuistolle, joskin asutuksen ja luonnon kannalta väärässä paikassa", Markkola summasi puheenvuorossaan.

Lue lisää kierrätyspuistohankkeesta

Valtuusto päätti Hämeenkosken kiinteistökaupat

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän syksyinen linjaus luopua lähiterveyspalveluiden järjestämisestä Hämeenkoskella, yhdessä maakunta- ja sote-uudistuksen kanssa on käynnistänyt kiinteistökaupat terveysyhtiö Attendon kanssa. Päätöksenteossa oleva kauppa on kokonaisuudesta, johon kuuluu tehostetun asumisen hoivakoti Koivukoto, purkukuntoinen vanhainkoti, kunnantalo sekä nykyinen, käytössä oleva terveysasema.

Päätös myydä kiinteistöt synnytti muutamia "tuskaisia" puheenvuoroja, kuten valtuuston I varapuheenjohtaja, keskustan Juha Rehula keskustelua luonnehti. Rehulan mukaan päätöksellä, josta ei ole paluuta, myydään palveluita ja ihmisiä. Tämä kirvoitti demareiden Miikka Lönnqvistiltä ja Kari Hyytiältä puheenvuorot palveluiden säilyttämisen puolesta: "Demariporukka on pyrkinyt huolehtimaan palveluista oloissa, joissa on tehty poliittinen kauppa", Hyytiä kuvaili. Myös perussuomalaisten Ilpo Markkola perusteli sote-kiinteistöjen myyntiä tilanteessa, jossa vaihtoehtoa ei ole.

Lue tiedote Hämeenkosken kiinteistökauppojen kuulemistilaisuudesta

Kunnan strategia hyväksyttiin

Valtuusto oli myös yksimielinen kunnan tulevien vuosien strategiasta. Kunnan toimintaa ohjaavan strategian painopisteinä oli olla paras työn, asumisen, palveluiden ja yrittämisen kunta. Kunnan toiminnan keskiössä on nyt kuntalainen. 

Myös joukkoliikennemallista tehtiin yksimielinen päätös siirtyä bruttomalliin nykyisen sopimuskauden päätyttyä. Mikäli suunnittelun aikana ilmenee uutta tietoa, kunta pidättää oikeuden käsitellä asiaa uudelleen ennen hankintakilpailutuksen käynnistämistä.

Kunnanviraston tulevaisuuden sijoittumista kuntakeskukseen päätettiin etsiä osana yksityisrahoitteisia investointeja. Nykyistä kunnanvirastoa ei peruskorjata.

Valtuuston kokousta seurasi lehterillä tavallista enemmän kiinnostuneita kuntalaisia, joista moni jäi kokouksen jälkeen keskustelemaan kierrätyspuistosta valtuutettujen kanssa.

 

Julkaistu: 10.04.2018 14.15