Valtuusto päätti sote-kokonaisuudesta

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Valtuusto

Valtuusto päätti sote-kokonaisuudesta

Valtuusto teki vuoden viimeisessä kokouksessa 11.12.2017 periaatepäätöksen hyvinvointiaseman rakentamisesta Salpakankaalle Terveystie 2:n tontille. Tarkoituksena on rakentaa tai rakennuttaa kunnan toimesta tilat laajan tason hyvinvointiasemalle vuoden 2021 loppuun mennessä. Kokonaisuuteen kuuluu olennaisesti terveysasemien kiinteistökauppa, josta valtuusto teki myös päätöksen.

Salpakankaan ja Vesikansan terveysasemat Attendolle
 

Valtuusto siunasi kiinteistökaupan Salpakankaan ja Vesikansan terveysasemista Attendo Oy:n kanssa. Yhteensä kauppahinta on kolme miljoonaa euroa. Attendo Oy on velvoitettu vuokraamaan Salpakankaan terveysasemaa 2021 loppuun Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle ja sitoutuu rakentamaan Salpakankaalle seniorikorttelia, mikä on ollut Hollolan kunnan toive.

Kiitosta ja pettymystä

Kauppa hyväksyttiin yksimielisesti. Perussuomalaisen valtuutettu Aki Markkola purki pettymystään asemien myynnistä ylikansalliselle yritykselle: ”Ei mennyt putkeen tämä hyvinvointikuntayhtymän tulo”.

Muuten kiinteistökaupat saivat valtuutetuilta laajalti kiitosta muun muassa taloussuunnitelmasta käydyn yleiskeskustelun yhteydessä, jossa sekä kokoomus että vihreät kiittivät kuntaa varautumisesta maakuntamuutoksen riskeihin.

”Hollola varautui myymällä epäkurantteja kiinteistöjä. Erityinen huoli on terveysaseman työntekijöistä, sekä palvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta. Kaikkeen ei ole varaa, mutta näin turvaamme palvelujen säilymisen”, linjasi puheenvuorossaan vihreiden Kristiina Vanhala-Selin.

Hyvinvointiaseman periaatepäätös käynnistää kaavoitussuunnittelun saman tien, ja yksityiskohtaisempi hankepäätös tehdään keväällä 2018.

Lausunto valinnanvapausuudistuksesta

Sote-kiinteistöjen lisäksi valtuusto hyväksyi kunnan lausunnon valinnanvapaudesta.

Hollola kiinnittää lakia valmistelevan sosiaali- ja terveysministeriön huomion muun muassa tulkinvaraisiin asiakassetelisäännöksiin ja kansalaisten yhdenvertaiseen kohteluun.

Integraation toteutuminen jää eri toimijoiden vastuulle, jolloin riskeerataan asiakasohjaus ja kokonaisvaltainen hoito. Ohjauksen näkökulmasta maakunta on haastava ja vaikeasti hallittava kokonaisuus. Kiinteistöriskit kunnalle ovat niin suuret, että harkinnanvarainen erillisavustus ei ole riittävä lausuntoesityksen mukaan.

Talousarviosta ja suunnitelmasta käytiin yleiskeskustelu

Vuoden 2017 talousarviomuutokset ja osavuosikatsaus, sekä vuoden 2018 talousarvio ja lähivuosien taloussuunnitelma hyväksyttiin myös. Arviosta ja suunnitelmasta käydyssä yleiskeskustelussa kokoomuksen Eero Virta totesi muun muassa, että Suomen juhlavuosi on ollut upea hankkeiden vuosi myös Hollolassa: ”Koulut, kauppakeskus, Kehätien rakentamisen aloitus, Nostavan kevyen liikenteen väylä…” Virta luetteli uudistuksia ja totesi, että veroprosentin ennallaan pitäminen oli perusteltu ratkaisu.

Sosialidemokraattien Kari Hyytiä ryyditti valtuustoryhmänsä hyväksyntää sote-saatesanoin:  käynnissä oleva maakuntauudistus on ainoa asia, jonka taloudellisia vaikutuksia on vaikea ennustaa. Hyytiä nosti olennaiseksi toimiksi yritysalueiden ja toimintojen alkuun saattamisen ja totesi, että kuntaan tarvitaan uusi elinkeinopäällikkö samalla kun Ladecin ja LahtiRegonin selvitystä tehdään vuoden 2018 aikana.

Vasemmiston Jarmo Talvitie yhtyi muiden kiitoksiin valtuuston hyvästä yhteistyöstä:

”Alkutaipaleella zetori vähän säksätti, mutta nyt muut voivat ottaa meistä Hollolassa mallia. Työt tehdään lautakunnissa ja kunnanhallituksessa erinomaisen virkakoneiston avulla”, kiitteli Talvitie valtuustoistuntojen maltillista kestoa.

 

Lue esityslista ja päätöspöytäkirja täältä.

 

 

 

Lisätietoja       valtuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi, puh. 040 595 4178

                                            kunnanjohtaja Päivi Rahkonen,puh. 044 780 1400

                                            etunimi.sukunimi@hollola.fi

 

Julkaistu: 12.12.2017 07.40