Valtuustoseminaari linjasi sote-asioita ja tiivisti kuntastrategian

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Hollolan valtuustoseminaari teki isoja linjauksia sote-asioissa ja tiivisti kuntastrategian ytimekkääksi

Hollolan valtuustoseminaari järjestettiin 12-13.10.2017 Vierumäellä. Osallistumisaste oli varsin korkea ja työskentelyyn osallistuminen intensiivistä, mikä kertoo vahvasta sitoutumisesta. Seminaariin osallistui kaikkiaan 50 henkilöä.

Torstai 12.10. sote ja talous

Vuoden 2018 talousarvion tasapainotukseen liittyen valtuustoryhmien ja valtuutettujen enemmistöllä ei ollut valmiutta veronkorotuksiin.

Kunnanhallitus palautti 2.10.2017 -3,5 milj. euron talousarvioehdotuksen valiokuntien uudelleenkäsittelyyn. Tilanteeseen johti erityisesti tulopohjan heikkous: verotulojen ja valtionosuuksien kasvu on arvioitu olevan yhteensä vain noin yksi miljoona euroa.

Tarkennettujen arvioiden ja ryhmätöiden pohjalta taloutta saadaan tasapainotettua lähelle miljoonan euron alijäämää. Tätä voidaan pitää kohtuullisena ja hyväksyttävänä tasona. Säästöjä kohdentuu sekä elinvoiman että hyvinvoinnin palvelualueille.

Investointeja halutaan karsia hieman alaspäin sunnitellusta noin 10 miljoonan euron tasosta. Säästökohteita löydettiin kautta linjan; osaa investoinneista halutaan siirtää eteenpäin, osasta luopua. Purettavaksi aiottuihin kiinteistöihin ei haluta panostaa.

Kunta ei enää 1.1.2017 ole vastannut sosiaali- ja terveyspalvelujen osalta palvelutuotannosta eli siitä, mitä tuotetaan ja missä. Tähän liittyen nähdään laajasti ja yhtenevästi, että kunnan tulee keskittyä ydintoimintoihin ja luopua tältä osin sote-kiinteistöihin liittyvistä riskeistä.

Sote-kiinteistöjen osalta halutaan jatkaa näin ollen keskusteluja ja tarkentaa sote-kiinteistöistä jätettyjä tarjouksia kaikista kiinteistökokonaisuuksista ensisijaisesti Attendo Oy:n ja Mehiläinen Oy:n kanssa.

Sote-keskuksen rakentaminen Terveystie 2 tontille on valtuuston yhteinen tahtotila. Valtuustolla on halu käynnistää kaavamuutos ja tilasuunnittelu jo tämän vuoden aikana.

Seminaarissa asiantuntijana oli paikalla myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen ja vanhuspalvelujen johtaja Ismo Rautiainen.

Valtuustoseminaarissa esiteltiin myös kunnanvirastosta tehtyjä vaihtoehtolaskelmia (peruskorjaus, hajasijoitus, uudisinvestointi). Nykyisen kunnanviraston peruskorjaaminen on kallein vaihtoehto ja siihen liittyy eniten riskejä. Tähän perustuen valtuustoseminaarissa linjattiin, että kunnanviraston tilaratkaisua ryhdytään valmistelemaan avokonttorimallilla tulevan sote-keskuksen yhteyteen.

Perjantai 13.10.: kuntastrategia

Perjantain valtuustoseminaarityöskentely painottui kuntastrategian valmisteluun. Taustaksi oli koottu kuntalaisten, järjestöjen, yrittäjien ja henkilöstön strategiaviestit.  Visiota haluttiin muuttaa ytimekkääksi; sellaiseksi valikoitui ”Juureva Hollola - paras kunta”. Visioon liittyen määriteltiin painopistealueita ja konkreettisempia tavoitteita.

Lisätietopyynnöt: kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi

Julkaistu: 13.10.2017 15.22