Valtuustoseminaarissa tasapainotettiin talousarviota ja tarkasteltiin kehätien investointeja

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Kaksipäivänen seminaari Hyvinkään Sveitsissä keskittyi talousarvion tasapainottamiseen ja kehätien investointeihin.

valtuustoseminaari

Puheenjohtaja Jarkko Niemi avaamassa valtuustoseminaaria torstaiaamuna 11.10.2018.

Hollolassa isot paineet investointeihin 

Hollolan kunta on vuonna 2019 isoissa investointipaineissa, jotka puhuttivat valtuutettuja erityisesti suhteessa maakunnan väestöennusteeseen ja palveluiden hintaan — Hollola on lievästi kasvanut mutta ikääntyvä kunta.

Sotemenojen ennakointi vaikeuttaa tilipäätöksen ja talousarvion tekoa

Sosiaali- ja terveysmenojen todellisten tietojen puute vaikuttaa tällä hetkellä niin vuoden 2018 tilinpäätöksen kuin vuoden 2019 talousarvion laadintaa. Mikäli sotemenojen kasvu on poikkeuksellisen suurta sekä vuoden 2018 että vuoden 2019 osalta, kunnan tilinpäätös 2018 ja talousarvio 2019 on 1,5 miljoonaa miinusmerkkinen.

Tulevan vuoden 2019 investointitaso taas on lähes 16 miljoonaa, josta suurin osa kuluu infrastruktuuriin hankkeisiin, suurimpana yksittäisenä kohteena kehätie. Investointien toteuttaminen edellyttää lainakannan kasvattamista muutaman hyvän vuoden jälkeen, kiteytti talousjohtaja Hanna Hurmola-Remmi.

Talouden tasapainoitusohjelma luvassa

Valtuusto linjasi, että alijäämäinen talousarvio on hyväksyttävissä, kun se kytketään talouden tasapaino-ohjelman laadintaan ulkopuolisen tuen avulla vuoden 2019 keväällä. Tämä nähdään tarpeellisena tulevien vuosien talouden tasapainotuskeinojen hahmottamiseksi.

Kehätieltä odotetaan elinvoimaa

 Rakenteilla olevalta Kehätieltä on lupa odottaa kuntaan tulevaisuudessa lisää elinvoimaa, mutta sekin edellyttää maanhankintaa, yritysaluekauppaa ja markkinointia. Elinvoimajohtaja Heli Randell perehdytti rakentuvan Lahden eteläisen kehätien hyödyntämiseen ja investointiohjelmaan. Vapaa-aikapäällikkö Marja Engman esitteli yhteisöllisen kirjaston kehittämistä, joka puhutti valtuutettuja puolesta ja vastaan.

Pääosin oltiin valmiita panostamaan investointeihin hetkellisesti yli valtakunnallisen tason, ja kehätien varren yritysalueisiin satsaaminen nähtiin niin ikään hyväksi maltillisella vuosi-investoinneilla.

Valtuustoseminaarin tarkoituksen on tuottaa taustatietoa päätöksentekoa varten, seminaarissa ei päätetä mistään. ”Ollaan saatu toivottuja linjauksia”, summasi puheenjohtaja Jarkko Niemi valtuustoseminaarin päätteeksi.

 

Julkaistu: 15.10.2018 09.42