Vapaa-aikapalveluiden toimintakausi alkoi strategisella suunnittelulla

Kategoria:
Takaisin

Hollolan vapaa-aikapalveluihin kuuluu kirjasto-, kulttuuri, nuoriso- ja liikuntatyö. Operatiivinen toimintakausi aloitettiin kehittämisiltapäivällä, jossa vapaa-aikapalveluiden toimintaideaa ja työn tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavia menetelmiä mietittiin yhdessä koko tiimin voimin.

Opera-palaveritekniikan ryhmätuotosten esittelyvaihe

Vapaa-aikapalveluiden tekemän työn tavoitteena on lisätä kuntalaisten hyvinvointia ja vähentää hyvinvointieroja, kiusaamista ja yksinäisyyttä. Menetelmät, joilla päämäärät saavutetaan ovat yhteisöllisyyden lisääminen eri toimintoja järjestettäessä. Erilaisten käyttäjä- ja osallistujaryhmien yhteen saattaminen ja yhdessä tekeminen lisäävät aitoa yhteistyötä ja kumppanuutta. Hollolassa on aktiivisia yhteisöjä, joiden kanssa tehtävä yhteistyö on helppoa ja vaivatonta. Hollolalaisissa yhdistyksissä on valtava potentiaali asiantuntijuutta.

 

On paljon kuntalaisia, jotka potevat yksinäisyyttä, eivätkä koe kuuluvansa mihinkään yhteisöön. Kunnan vapaa-aikapalveluiden järjestämä toiminta kirjastossa, liikuntapaikoilla, kouluissa ja vaikkapa torilla ovat kaikki matalan kynnyksen toimintaa, joihin jokainen kuntalainen on lämpimästi tervetullut. Tavoitteenamme on luoda mukavia kohtaamispaikkoja kaiken ikäisille kuntalaisille. Käytännön toiminnan ideoinnissa otamme mielellämme mukaan käyttäjäryhmien edustajia jo suunnitteluvaiheessa.

 

Vapaa-aikapalveluiden tiimi toteutti kehittämisiltapäivän 9.8. kokeilemalla Opera-palaveritekniikkaa, joka on yksi osallistavista menetelmistä. Tässä menetelmässä kaikki mukana olleet vapaa-aikapalveluiden työntekijät osallistuivat ideoimaan yksin, parin kanssa ja koko ryhmän kesken. Kysymys, johon haimme vastausta oli, kuinka saamme kuntalaiset käyttämään palveluitamme vieläkin enemmän. Työtiimin pohdinnan tuloksena oli ensisijaisesti lähestyä asiaa ”kuntalaiskeskeisyydestä”. Palveluiden aukioloajat tulee olla kuntalaista parhaiten palvelevat. Markkinointi tulee olla kunnossa eli tapahtumista ja järjestettävästä toiminnasta pitää tiedottaa aktiivisesti ja kattavasti. Eri ammattilaisten osaamista tulee käyttää vieläkin enemmän hyödyksi. Tässä muutama esimerkki siitä, miten hollolalaiset saadaan käyttämään enemmän oman kunnan palveluita. Kaikenlaisen yhteistyön merkitys toimintoja järjestettäessä nousi myös esiin ryhmätöiden tuloksena.

 

Vapaa-aikapalveluiden työtiimi toivottaa kaikille kuntalaisille mukavaa ja aktiivista syksyn aloitusta sekä kehottaa osallistumaan kunnan ja yhdistysten järjestämään toimintaan. Toivomme kohtaavamme sinut uimahallissa, urheilukentällä, kouluissa, koulujen liikuntasaleissa, kerhohuoneissa, kirjastoautossa ja kaikkien hollolalaisten olohuoneessa eli kirjastossa.

 

Marja Engman

Vapaa-aikapalveluiden päällikkö

Julkaistu: 16.08.2017 11.53