Vesikansan yhteisökahvila houkuttelee koko kylää

Kategoria: Nuoriso
Takaisin

Vesikansan Kabinettia luotsaa Teemu Laine.

Kalliolan koulun Kabinetti on menestys

Vesikansassa yhteisökahvila houkuttelee koko kylää saman katon alle

”Milloin avataan biljardipöytä?”

Hyvin ajankohtainen kysymys on osoitettu nuoriso-ohjaaja Teemu Laineelle, joka vastaa yhteisökahvila Kabinetin arjesta yhdessä kahden muun työntekijän kanssa. Kabinetti-niminen kahvila Kalliolan koululla on ollut auki syyskuun alusta ja Laine vaikuttaa tyytyväiseltä:

”Yhteisökahvila lähtee ajatuksesta, että uusi koulu on enemmänkin kuin koulu. Sen kiteytymä on kahvilatoiminta, jolla porukkaa houkutellaan kasaan.”

Toimintaa suunniteltiin yhdessä

Keskiviikkoiltapäivällä kahvilassa on suorastaan täyttä. Venla odottelee käsityökerhon alkamista, osa alakoululaisista vaikuttaa tekevän läksyjä, osa evästelee, osa parveilee tuliterän biljardipöydän ympärillä. Pienten vauvojen äidit kehuvat Kabinettia hyväksi paikaksi päästä ulos neljän seinän sisältä. Vilkkaudesta huolimatta meteli monitoimitilassa on varsin maltillinen.

Kahvilan suosio ei sinänsä yllättänyt, sillä Hollolan vapaa-aikapalveluiden Teemu Laine tunsi yhteisönsä.

”Tiedettiin jo, että Vesikansassa on aktiivista väkeä, mutta ei juurikaan yhteistä tilaa. Suunnittelimme Kabinettia järkeväksi kokonaisuudeksi ja kehitämme sisältöä yhdessä alueen muiden toimijoiden, kuten seurakunnan, koulun, vanhempainyhdistyksen ja seurojen kanssa.”

Kahvilan lisäksi ruokailutilaa muun muassa yhdistysten käyttöön

Teemu Laine painottaa, että ikärajaton toiminta on avointa kaikille. Kirjaston ja neuvolan kävijöiden onkin helppo mieltää yhteisökahvila omaksi paikaksi, mutta Laine viittaa myös kohti isoa ruokalatilaa, joka olisi hyvä yhdistysten, seurojen ja muiden toimijoiden kokoontumispaikka. Vesikansassa on aito halu saada kyläläiset saman katon alle, näin helpottuu muun muassa tiedonkulku ja konkretisoituu yhdessä oleminen.

Nyt kuukaudessa Kabinetin rytmi on muotoutunut vilkkaiksi iltapäivän tunneiksi, jota seuraa suvantovaihe puoli neljästä viiteen. Sen jälkeen iltaharrastajat, nuoret ja muun muassa harrastavien lasten vanhemmat  saapuvat kahvilaan. Myös etsivän nuorisotyön  tukikohdaksi Kabinetti sopii hyvin ”Ihmiselle, niin nuorelle kuin vanhallekin, on tärkeää tuntea kuuluvansa omaan yhteisöön tai lähiympäristöön. Toivottavasti Kabinettiin on helppo tulla  ja täältä voi löytää tukea ja tarvittaessa ohjausta asioiden hoidossa.”

Seuraa Facessa

”Niin mitä Onni-herra?”, kääntyy Laine alakouluikäisen pojan puoleen, ”Biljardipöytä aukeaa kuule ihan kohta, neljän minuutin päästä.” Erityisen suosittuun biljardiin varataan kymmenen minuutin vuoroja kerrallaan. Kabinetista löytyy myös lautapelejä ja luettavaa. Ei ihme, että kahvila on kerännyt myönteistä palautetta muun muassa sosiaalisessa mediassa. Hinnat ovat kohtuulliset ja Kabinettiin saa tuoda myös omia eväitä. Palautteen perusteella myös makeismyynti myöhästettiin alkamaan puoli neljältä.

Yhteisökahvila Kabinetti on auki tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 13.30-19.00.

Julkaistu: 17.10.2017 14.26