Vinkkejä ja ohjeita ikäihmisille koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen

Kategoria:
TakaisinKoronavirus vaikeuttaa jokaisen arkea, mutta erityisesti tilanne koskettaa ikäihmisiä ja terveydentilansa vuoksi riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tähän tiedotteeseen koottu yhteystietoja, vinkkejä ja ohjeita pärjäämiseen näissä poikkeuksellisissa oloissa.

Miten koronavirus tarttuu mitkä ovat sen oireet?

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Koronavirus aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion. Monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita.

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?

Arkielämässä tartuntoja voi ehkäistä huolehtimalla käsihygieniasta ja välttämällä lähikontakteja muihin ihmisiin.

Miten suojaat itseäsi ja muita tartunnalta?

  • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
  • Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein ja käytä kodin ulkopuolella kertakäyttöpyyhkeitä.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, pysy kotona. 
  • Vältä kättelyä.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Ulkona liikkuessasi pidä vähintään metrin etäisyys muihin ja vältä tarpeetonta oleilua julkisilla paikoilla.
  • Älä osallistu ryhmäharrastuksiin, tapahtumiin tai yli 10 hengen tilaisuuksiin.


Jos teillä on lieviä normaalin flunssan oireita ilman kovaa päänsärkyä, hengenahdistusta ja korkeaa kuumetta, voitte hoitaa oireita kotona. Mikäli oireenne muuttuvat voimakkaiksi ja ette enää pärjää kotona, voitte soittaa Päivystysapuun 116 117. Todellisessa Hätätilanteessa soita aina 112!

Hollolan kunnan palvelut ikäihmisille koronapandemian aikana

Mikäli asiointiapua ei järjesty lähipiirin voimin, Hollolan kunta järjestää oman henkilöstön toimesta laajennettua kauppapalvelua hollolalaisille yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville. Palvelun kautta voi tilata kotiin ruokaa ja päivittäistarvikkeita.

Ostokset ja kuljetus laskutetaan jälkikäteen asiakkaalta Hollolan kunnan toimesta, käteistä rahaa ei käytetä. Kunta laskuttaa 10 euroa / kuljetus. Kauppapalvelun piiriin ilmoittaudutaan kunnan asiointipiste Piipahluksen kautta puh. 044 780 2302, (ma-to klo 9-16, pe klo 9-15 ja aattopäivinä klo 9-15).

Hollolan kunta on kontaktoi puhelimitse kaikki 70-vuotta täyttäneet kotona asuvat kuntalaiset. Kunnan työntekijä kysyy ikäihmisen kuulumiset ja antaa tarvittaessa ohjeistusta koronavirukseen liittyen sekä kertoo ikäihmisille suunnatuista palveluista. Lisäksi kartoitetaan henkilön kykyä pärjätä kotona.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä

Asiakasohjaus Siiristä saat tietoa ja ohjausta kaikista ikääntyneiden arkea tukevista asioista. Tarjolla on tietoa myös yksityisiä palveluntarjoajista. Neuvonta ja ohjaus ovat asiakkaalle maksutonta ja asioida voi myös anonyymisti.

Ikääntyneiden asiakasohjaus Siiri puh. 044 482 5050, klikkaa verkkosivuille tästä

Avoinna: Ma-ti, to-pe klo 9-15.00 ja ke 9-16.00.

Hollolan Seurakunta

Hävikkiruoanjako (ma, ke ja pe) Sovituksenkirkon alaparkkipaikalla tasan klo 10 ja niin kauan kuin jaettavaa riittää. Kauppojen hävikkiruoanjako jatkuu toistaiseksi.

Lisätietoja: Hollolan Seurakunta

Vaihde: puh. 03 524 6600, ma-ke ja pe klo 9-14, to klo 9-15

Liikuntavinkkejä 

Kaiken kriisin keskellä on tärkeää yrittää ylläpitää hyvää mieltä ja huolehtia omasta hyvinvoinnista. Toivottavasti nämä liikunta-aiheiset vinkit tuovat iloa arkeen ja motivoivat pysymään liikkeessä: 


Lisätietoja  

Antti Anttonen, hyvinvointikoordinaattori

Puh. 044 780 1230 | antti.anttonen@hollola.fi

Julkaistu: 04.05.2020 09.53