Vuoden opetus –palkinto Kalliolan koulun erityisopettaja Johanna Kivekkäälle ja työpari Salla Venäläiselle

Kategoria: Opetus
Takaisin

Kalliolan koulun oppimisympäristö

Kuva Kalliolan koulun oppimisympäristöstä, kuva: Janne Bröijer.


Kalliolan koulun erityisopettaja Johanna Kivekäs on työparinsa Salla Venäläisen kanssa napannut Vuoden opetus 2017 –kilpailun kehittämällään IPPO-kokonaisuudella. Palkinto jaettiin 26.1.2018  EDUCA-messuilla ja palkinnon ojensi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Vuoden opetus –kilpailua rahoittaa Suomen Messusäätiö.

 Ippo antaa kouluille välineitä tehdä totta uudesta opetussuunnitelmasta
 

Hollolan kunnan laaja-alainen erityisopettaja Johanna Kivekäs ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen Karvin arviointiasiantuntija Salla Venäläinen haluavat tehdä uudesta opetussuunnitelmasta totta harjoittamalla opiskelutaitoja. Ippo on oppimiskokonaisuus, jossa treenataan muun muassa lukutekniikkaa, tiedonhakua, vuorovaikutusta ja kuuntelemista.

Kilpailussa etsittiin uudenlaisia opetus- ja kasvatusmenetelmiä. Arviointikriteereissä painotettiin omaperäisyyttä, toimivuutta, toistettavuutta ja oppimisen iloa.  Ipposta löytyy lisää tietoa kunnan Pedanetissä: https://peda.net/hollolakarkola/opetus/i

Ippo -sanassa on jippo – se on oppi toisinpäin
 

Ykkösjuttu on oppimaan oppiminen, jota täytyy harjoitella niin kuin muitakin taitoja.
 ”Oppilaat ymmärtävät tämän, kun heidän kanssaan juttelee siitä, kuinka paljon aikaa he käyttävät esimerkiksi jääkiekon tai pianonsoiton opiskeluun”, opettajat kommentoivat palkintotilaisuudessa.

 Ippo-oppimiskokonaisuutta luonnehtivat motivointi sekä tutkiva ja luova työskentelyote. Tärkeää on oppilaiden vahvuuksien ja oppimistyylien löytäminen sekä tiedon kytkeminen arkeen. Sirpaletiedon sijaan tavoitellaan kokonaisuuksien ymmärtämistä ja laaja-alaisia taitoja. 

Oppimiskokonaisuus sisältää yksitoista 90–120 minuutin oppimiskertaa, joista jokainen koostuu kuudesta osiosta. Opettaja voi valikoida itselleen sopivat osat tai sisällyttää opetukseensa koko Ippo-kokonaisuuden, niin kuin tehdään Hollolan koulujen kolmosluokilla.

Ippo on käytössä Hollolan alakouluissa, mutta Johanna ja Salla toivovat, että muutkin koulut ottaisivat käyttöön maksutta Peda.netistä löytyvän työkalun.  Ippo-oppimiskokonaisuus on yksi HundrEd Suomen sadasta opetusinnovaatiosta.

Lisätietoja                           

erityisopettaja Johanna Kivekäs, puh. 044 7801 769 

perusopetuksen rehtori Aarne Ylipiha, puh. 044 7801 632                                       

Linkki uutiseen

 

Julkaistu: 29.01.2018 14.15