Ympäristö tarvitsee ja saa auttajia puolelleen

Takaisin

Kevään auringon lämmittäessä hankien alta paljastuu pikkuhiljaa vihertävien kasvien lisäksi roskia. Roskat ovat karu muistutus ihmisen välinpitämättömyydestä luontoa kohtaan. Ennen lumia maahan heitetyt suklaapatukan suojamuovit odottavat täysissä väreissään kevään vastaanottajia. Roskat ovat paitsi rumia, myös haitta luonnossa. Eläimet saattavat syödä roskia ja saada vakavia oireita. Lisäksi muovipakkausten hajotessa niistä syntyy mikromuovia, jonka poistaminen luonnosta on äärimmäisen vaikeaa ja muovi lähtee kiertämään ja päätyy aina ihmiseen asti.

Pikku Auttajat

Vaikka ihmisen välinpitämättömyys näkyy roskien luontoon heittämisessä, näkyy myös ihmisen välittäminen luonnosta huolehtimisessa. Kaikki eivät jää ihmettelemään likaista ympäristöä, vaan tarttuvat toimeen. Näitä arjen sankareita ympäristö tarvitsee ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Onneksi saamme nähdä suunnan näyttäjiä lapsissa ja nuorissa. Hieno esimerkki tällaisesta on luontoa tukevat Pikku Auttajat, Tämä neljän serkuksen ryhmä toimii Hollolan, Asikkalan ja Lahden alueilla. Ryhmä kerää roskia luonnosta viikoittain ja säkeittäin. Ryhmän toimintaan kuuluu myös eläinten auttaminen ja koulukiusaamiseen puuttuminen.

 - Pidämme kokouksia muutaman viikon välein ja mietimme, mitä voisimme tehdä omalla asuinalueella, sanoo ryhmän vetäjä Jerkka Ahava

Alun innostuksesta toiminnassa ei ole kyse, sillä Pikku Auttajat ovat auttaneet ympäristöä jo neljä vuotta. Nuorin Pikku Auttajien ryhmäläinen on viisivuotias ja vanhin yhdeksänvuotias. Roskat kerätään asianmukaisesti säkkiin pihdeillä ja viedään jätepisteille. Toimista tiedotetaan oman some-tilin kautta ja näin jaetaan ympäristötietoutta muillekin. Kun pysähtyy katsomaan omaa lähiympäristöään, näkee sen tilan nopeasti. Pikku Auttajat ovat huolissaan ihmisten käyttäytymisestä:

 - Huolettaa, meneekö luonto rikki ja kasvit pilalle, jos roskia heitetään niin paljon luontoon, Jerkka pohtii.  

Haastetaan yhdessä ympäristön hyväksi

Roskat eivät kuulu luontoon, jossa ne voivat aiheuttaa merkittävää haittaa ympäristölle. Hollolan kunta ja Pikku Auttajat haastavat kaikki pitämään huolta omasta lähiympäristöstään niin hyvin kuin vain voivat. Tempauksia, kuten Tunti toukokuussa- roskienkeruu talkoot voivat toimia yhteisöjen liikkeelle laittajina. Pidetään luonnosta huolta niin kuin esimerkilliset Pikku Auttajat.

Lisää toukokuun tempauksesta voit lukea linkin kautta: https://www.greenreality.fi/teot/tuntitoukokuussa

Julkaistu: 18.05.2021 12.00