Ympäristöviikko: Ei myrkyille. Vältä ympäristölle haitallisia aineita

Takaisin

Kaiken kaikkiaan myrkkyjen välttäminen ja niiden käytön vähentäminen on tärkeää luonnon säilymisen kannalta. Oli sitten kyse karkotteista, torjunta-aineista, lannoitteista, pesuaineista, tai mistä tahansa kemikaaleista.

Pihoilla ja puutarhoissa käytettävät kasvinsuojeluaineet, erilaiset torjunta-aineet ja karkotteet ovat todellista myrkkyä luonnon monimuotoisuudelle. Näiden käyttöä kannattaa välttää tai etsiä luonnonmukaisempia vaihtoehtoja ja keinoja.

Esimerkiksi glyfosaattia käytetään yleisesti tehoaineena rikkakasvintorjunta-aineissa ja useat valmisteet sisältävät kyseistä ainetta. Maaperässä olevat glyfosaattijäämät hajoavat hitaasti ja vaikuttavat moniin eliöihin, muun muassa pölyttäjiin. Lisää aiheesta voi lukea Turun Yliopiston glyfosaattitutkimuksesta

Sen sijaan, että pitää rikkaruohoja vihollisenaan, voi suhtautua niihin tärkeänä osana pihan ekosysteemiä ja monimuotoisuutta. Kun muuttaa näkökulmaansa, huomaa ettei niitä kannatakaan siivota pois, vaan sen sijaan niistä voi oppia nauttimaan. Monet näistä meidän ihmisten rikkaruohoiksi nimeämistä kasveista on myös tärkeitä ravinnonlähteitä pölyttäjille ja kelpaavat syötäväksi meille ihmisillekin. 

Mikäli rikkaruohoista kuitenkin haluaa päästä eroon tai niiden kasvua ja leviämistä hidastaa, löytyy tähänkin ympäristöystävällisempiä keinoja:

·         kukkapenkin tai kasvimaan pohjalle voi levittää sanomalehtiä estämään ei-toivottujen kasvien nousemista.

·         kasvien juurelle voi levittää katteeksi oksasilppua tai ruohokatetta, kate suojaa lisäksi kesällä liialliselta kuivumiselta

·         kun tyhjää maata on mahdollisimman vähän, ei rikkaruohoille jää kasvutilaa eli istuta kasvit riittävän tiiviisti tai laita väliin maanpeitekasveja

·         rikkaruohoja voi kitkeä käsin, samalla tulee nauttineeksi ulkoilmasta ja saa hyvää hyötyliikuntaa.

Lannoitukseenkin kannattaa käyttää eloperäisiä ja luonnonmukaisia lannoitteita synteettisten aineiden sijaan. Näitä saa esimerkiksi kompostoimalla itse tai kierrättämällä luonnon omia ravinteita. Aiheeseen voi tutustua tarkemmin esimerkiksi Marttojen kotisivuilla: Lannoitus | Martat.

Pihaan ja puutarhaan on tarjolla runsaasti muovia sisältäviä tarvikkeita. Näidenkin käyttöä on syytä harkita, sillä maaperässä muovi hajoaa mikromuoviksi ja niistä liukenee hajotessaan runsaasti kemikaaleja ja muita myrkyllisiä ainesosia. Esimerkiksi useimmat kate- ja suodatinkankaat sisältävät muovia. Synteettisten tuotteiden sijaan kannattaakin suosia luonnonmateriaaleja. Hyötykasviyhdistyksen muovioppaasta saa lisää tietoa aiheesta.

Varsinkin hyttysten torjuntaan on myös myynnissä monenlaisia erittäin haitallisia aineita sisältäviä tuotteita. Näitä aineita ovat esimerkiksi hermomyrkky pralletriini ja pyretriini. Nämä vaikuttavat laajalti eri hyönteislajeihin, muun muassa pölyttäjiin. Hyönteisten lisäksi ne ovat erittäin haitallisia vesistöille ja vesieliöille. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedotteesta "Muista, että hyttysmyrkyt ovat vaarallisia pölyttäjille – käytä vain Tukesin hyväksymiä valmisteita" voi lukea lisää aiheesta.

Tappavien myrkkyjen sijaan voi hyttysten ja muidenkin hyönteisten poissa pitämiseen käyttää luonnonmukaisempia karkotteita. Esimerkiksi eteerisinä öljyinä kaupasta saatavat sitronella-, laventeli- ja teepuuöljy ovat aineita, joita hyttyset välttävät. On kuitenkin hyvä huomioida, että näiden käyttöön on syytä tutustua ja noudattaa ohjeita, esimerkiksi ei laimentamattomana suoraan iholle.

Useimmat pesu- ja puhdistusaineet sisältävät ympäristölle ja etenkin vesistöille haitallisia ainesosia, joten niitäkään ei ole suotavaa päästää maaperään tai vesistöihin. Pesu- ja puhdistusaineista löytyy nykyisin jo runsaasti ympäristöystävällisiä tuotteita, jotka ovat yleensä myös ystävällisempiä meille ihmisille. Esimerkiksi ekologinen ja biohajoava siivoussaippua on hyvin monikäyttöinen ja sitä voi käyttää monenlaiseen puhdistukseen. Huomioitavaa on, että mäntysuopa, jota pidetään ympäristöystävällisenä, on haitallista erityisesti kaloille sen sisältämän puuperäisen hartsin vuoksi. Tämän vuoksi mäntysuopaa tai sitä sisältäviä vesiä ei saa päästää suoraan vesistöihin. Yksinkertaisin keino on valita tuotteita, joissa on ympäristömerkki. Ympäristömerkeistä kerromme tarkemmin viikonloppuna.

 

Lähteet: tekstissä mainitut linkit

Julkaistu: 23.09.2022 12.17