Ympäristöviikko: Puutarhakasvit. Miten huomioida monimuotoisuus kasvivalinnoissa

Takaisin

Puutarhan kasvivalinnoilla voi myös vaikuttaa monimuotoisuuteen. Kuten edellisessä tietoiskussa jo kerroimmekin, parasta olisi antaa luonnostaan pihalla olevien luonnonmukaisten kasvien kasvaa. Mutta mikäli haluat rikastuttaa pihaasi tai vaikkapa parvekettasi istutettavilla kasveilla ja kukilla, voi siinäkin tehdä parempia valintoja luonnon ja monimuotoisuuden hyväksi.

Kasvivalinnoissa kannattaa suosia monivuotisia perinteisiä kotimaisia perennoja ja kasveja. Monivuotiset kukat ovat ympäristöystävällisempi ja vastuullisempi valinta yksivuotisiin kesäkukkiin verrattuna sekä säästävät myös vaivaa ja rahaa. Kun valitset perinteisiä kotimaisia kasveja, jotka sopivat pihasi olosuhteisiin ja ominaisuuksiin, onnistumisprosenttisi on huomattavasti korkeampi. 

On myös paljon kasveja, jotka ovat erityisesti perhosten, pölyttäjien tai muiden hyönteisten mieleen. Osa hyönteislajeista on myös erikoistunut vain tiettyyn kasviin. Eri kasvilajeja kannattaa myös valita sen mukaan, milloin ne kukkivat, näin piha kukkii koko kesän niin omaksi kuin pölyttäjienkin iloksi. 

Kasvien ominaisuudet kannattaa selvittää tarkkaan ennen niiden ostoa, ettei vahingossa tule hankkineeksi ympäristölle vahingollisia kasveja. Myynnissä on kasveja, jotka eivät vielä ole virallisella haitallisten vieraslajien listalla, mutta ne on todettu haitallisiksi, näitä kannattaa ehdottomasti välttää. Tietoa löytyy esimerkiksi Vieraslajit.fi-verkkosivustolta.

Mikäli huomaat pihallasi kasvavan vieraslajeja, kannattaa katsoa ohjeet esimerkiksi Vieraslajit.fi-verkkosivustolta ja toimia näiden ohjeiden mukaan lajin poistamiseksi. Ohjeisiin on syytä tutustua, ettei epähuomiossa edistä toimillaan lajin leviämistä tai erehdy lajista ja tuhoa hyödyllistä ja Suomen luontoon kuuluvaa laji (esimerkiksi haitallisen espanjansiruetanan ja hyödyllisen ukkoetanan pystyy hyvin erottamaan). Täällä voi myös tehdä ilmoituksen havaitsemistaan vieraslajiesiintymistä.

Luonnonmukaisten kasvien suosimiseen kuuluu myös esimerkiksi kukkakedon / niityn perustaminen. Tässäkin pätee sama neuvo, eli suosi suomalaista, käytä siis kotimaisia lajeja ja siemeniä. Niityn voi kylvää hyvin myös syksyllä, itse asiassa luonnollinen kylmäkäsittely edistää siementen itämistä. Neuvoja aiheeseen löytyy esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliiton Perusta pihaniitty -artikkelista tai YLE:n artikkelista Näin perustat niityn.

Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa on paljon ja jo pienillä voit edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Kaikissa kasvivalinnoissa kannattaa apua kysyä esimerkiksi asiantuntevalta puutarhamyyjältä tai etsiä sitä verkosta.

Lähteet: tekstissä mainitut linkit

Julkaistu: 22.09.2022 14.43