Ympäristöviikon julistekilpailu on ratkennut

Takaisin

Joka vuosi Ympäristöviikolle valitaan teemaan sopiva juliste kilpailulla, johon kutsutaan teemaviikossa mukana olevien kuntien kaikki ala- ja yläkoulut sekä lukiot. Tänä vuonna julistekilpailuun saatiin 55 työtä, joista raati valitsi voittajaksi Senja Helmchen Lahden Kannaksen lukion 19G -luokalta. Senjan taidokas, herkkä ja ilmava työ sisältää tarkemmin katsottuna tärkeää vaatteisiin liittyvää pohdintaa.

Senja Helmchen Lahden Kannaksen lukion 19G

Alakoulujen parhaaksi valittiin Noora Ahola Hollolan Hämeenkosken koulun 5. luokalta ja yläkoulujen parhaaksi Matilda Niiranen Heinolan Lyseonmäen koulun 9. luokalta.

Noora Ahola Hollolan Hämeenkosken koulun 5. lMatilda Niiranen Heinolan Lyseonmäen koulun 9. l

Raati valitsi lisäksi postikorteiksi painatettavat työt, kaksi kustakin ikäryhmästä. Postikorttitaiteilijoiksi valittiin alakouluista Sami Uro Hämeenkosken koulun 2. luokalta ja Noora Ahola Hämeenkosken koulun 5. luokalta. Yläkouluista postikortit taiteili Meeri Kekki Lyseonmäen koulun 8H -luokalta ja Matilda Niiranen Lyseonmäen koulun 9L -luokalta, ja lukiosarjan postikortit painatetaan Kannaksen Lukion 19G -luokan oppilaiden, Kaapo Kolehmaisen ja Camilla Wilskan töistä. Juliste ja postikortit ovat jaossa syksyllä Ympäristöviikon aikaan.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt ovat nähtävillä Ympäristöviikon Facebook -sivulla ja Ympäristöviikon aikaan kaikissa kunnissa järjestetään kilpailutöistä julistenäyttelyt.

24. seudullisella Ympäristöviikolla tuuletetaan vaatteita ja ajatuksia

Vaatteiden, erityisesti pikamuodin merkittäviin ympäristövaikutuksiin on vasta viime aikoina herätty. Pikamuotimarkkinat jatkavat kasvuaan, mutta vaatteiden halvoilla ostohinnoilla on myös toisenlainen hinta. Pikamuoti valmistetaan huonommista raaka-aineista entistä nopeammin ja halvemmalla, joten vaatteet eivät kestä kauan. Pikamuodin tuotantomenetelmät ovat usein eettisesti ja ympäristön kannalta vähintäänkin arveluttavia. Suuri osa myymättä jääneistä pikamuotivaatteista hävitetään käyttämättöminä polttamalla tai ne joutuvat kaatopaikoille, sillä mallistot vaihtuvat usein. Pikamuodin ilmastopäästöt ovat suuremmat kuin kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen yhteensä.

Mistä tunnistaa kestävän vaatteen? Kuinka voi pidentää vaatteiden käyttöikää, ja mitä rikkoutuneelle vaatteelle voi tai kannattaa tehdä? Tietoa, puhetta ja tekoja vaatteiden ja tekstiilien ympäristövaikutuksista 24. Lahden seudun Ympäristöviikolla, jota vietetään Hartolassa, Heinolassa, Hollolassa, Lahdessa ja Sysmässä 14.-20.9.2020 teemalla Vaatteet – Vaate on valinta.

www.ymparistoviikko.fi
www.facebook.com/ymparistoviikko
www.instagram.com/ymparistoviikko

Julkaistu: 19.05.2020 13.02